Insikter & visioner för att föra förorten framåt – Reflektioner från lanseringseventet

Vad tog vi med oss från samtalet om förorten den 3 maj? Det var otroligt mycket klokskap och tänkvärda perspektiv som delades under de dryga 90 minuter som samtalet ägde rum. Det var dock några saker som stack ut:
Av Ledarredaktionen
Ledarkrönikan är författad av en samling skribenter med olika bakgrund och erfarenheter, men som delar ett gemensamt mål - att skapa förändring.

Erik Stenberg – Förändring kommer att ta tid. Inom arkitekt och samhällsbyggarbranschen är de 60 år som miljonprogrammets funnits inte en särskilt lång tid. Det faktum att det funnits ett motstånd mot den utveckling som har skett i miljonprogrammets förorter gör att det kommer att ta längre tid att gå från exkludering till inkludering.

Ungdomspanelen – Adam Sandell, Abdulrahman Bulale och Madeley Garcia

På frågan om vilken vision panel har för förorten svarade Adam Sandell att han drömde om en dag då han med stolthet kan prata om sin bostadsort Tumba som en plats dit människor skulle vilja flytta och bo och att detta även skulle gälla för andra orter som exempelvis Biskopsgården, att människor skulle se framför sig både en samtid och en framtid där.

Föräldrarnas perspektiv – Carolina Sinisalo och Anja Nordenfelt

Vi pratade om hur föräldrar kan föra förorten framåt och Carolina sade då: ”föräldrar måste bli bättre på att se sina barn”. Allt är inte alltid som det verkar och ibland kan det verka som allt är bra när det i själva verket inte alls är det.

Diamant Salihu

Diamant var tydligt med att när vi pratar om kriminalitet är det en liten grupp individer man menar. För att kunna komma åt denna skara med människor och bland annat stoppa rekryteringen och en fortsatt negativ utveckling är det viktigt att alla bidrar, att alla är med och samverkar för förändring.

Det civila samhället – Dona Hariri, Tamar Khatchadourian, Sargon Orahim

Samtalet tog ny fart när det diskuterades vem som bär ansvaret för att fylla de hål i statens skyddsnät som den inte själv förmår täppa till. Det rådde delade meningar, å ena sidan har vi alla ett ansvar och å andra sidan kan inte enskilda organisationer och eldsjälar vara de som ska hålla uppe samhället.

Samtalet om varför beslutsfattare bör föra förorten framåt – Shirin Saif, Mats Wernheim, Ahmed Abdirahman, Sofia Breitholtz.

Det blev tydligt av panelen att beslutsfattare från såväl näringsliv och politik har incitament för att vilja föra förorten framåt men att det saknas konkreta verktyg vilket leder till att eldsjälar får dra ett orimligt stort lass som istället bränner ut dem och som försvårar en systemförändring. Vi måste dock hitta lösningar och svaren finns bland annat i att se till att alla kommer in på jobbmarknaden men det måste också ske attitydförändringar där vi går från vi och dem.

Vad tar du med dig från samtalet och håller du med panelerna?

Se hela sändningen här 14 minuter in i programmet. https://lnkd.in/dQ6SF_JK

Dela artikeln:

Kommentarer

  1. Jag tycker att det var ett fantastisk bra initiativ från er. Panelen hade olika bakgrund, åldrar och konkreta förslag för att förbättra människors vardag i Järva.
    Tack ska ni ha och lycka till!