Organisationen som stöttar mammor – för en självklar plats i samhället

Foto: Mamma United
Mamma United är en ideell organisation som arbetar för att ge mammor kunskap, motivation och verktyg att påverka sin egen och sina barns livssituation. Detta gör organisationen utifrån en väl utarbetad metod och målet är att spridas till fler platser runtom i Sverige.
Av Anton Skoglund
Kommunikationskonsult på den globala byrån Archetype.

År 2020 startade Anja Nordenfelt upp Mamma United för att stötta mammor. Anja växte själv upp med en ensamstående mamma som hade fyra barn och resurserna räckte inte alltid till. Numera är Anja utbildad folkhälsopedagog och har lång erfarenhet av arbete med sociala frågor. Mamma United fokuserar på tidiga insatser och med sin bas i Stockholmsområdet bedriver organisationen verksamhet i fem kommuner och nio områden runt om i Mälardalen. Mamma United är redo att utöka verksamheten till fler kommuner under 2023 startar bland annat upp i Enköping och Haninge.

Anja Nordenfelt, grundare & verksamhetschef på Mamma United

– Vi ser stora ojämlikheter i det svenska samhället och min drivkraft med Mamma United är att stötta mammor med syftet att minska dessa ojämlikheter, säger Anja Nordenfelt, grundare och verksamhetschef på Mamma United. Jag är glad över hur väl Mamma United har mottagits och hur många mammor vi hittills har kunnat göra skillnad för. Många aktörer i samhället vet inte hur de kan vara med och bidra, men vi måste kroka arm för att lösa många av de samhällsutmaningar vi har. Mamma United har flera goda samarbeten med framför allt fastighetsbolag som insett värdet av förebyggande insatser i de bostadsområden där de verkar. 

Mamma United är en brobyggare

Mamma United erbjuder mammor i områden där de är verksamma ett kostnadsfritt utbildningsprogram. Utbildningen syftar till att stötta mammorna att påverka sin egen och sina barns livssituation genom att få ökad kunskap, motivation och verktyg kring ämnen såsom hälsa, ekonomi, matvanor, arbetsmarknad och föräldraskap. Många av mammorna som Mamma United riktar sig till känner begränsad tillit till viktiga samhällsfunktioner. Mamma United fyller därför en viktig funktion som brobyggare mellan deltagare och andra samhällsaktörer, då verksamheten når fram till många mammor som andra myndigheter och kommunala initiativ inte alltid gör.

– När jag hörde om Mamma United tänkte jag att det var en kvinnogrupp som skulle diskutera kvinnogrejer men det var mycket mer, säger Pricilla Ofori-Mensah, tidigare deltagare i Bäckby i Västerås. Nu har jag fått mycket information som hjälper mig som mamma, förälder och kvinna. Jag har också fått mer förståelse för att det finns kommunala aktiviteter och former av stöd men det är Mamma United som har varit en viktig vägledare för mig att hitta rätt och få ett större sammanhang.

Pricilla-Ofori Mensah, tidigare deltagare

Mammor får mer kunskap och ett större socialt nätverk

Mamma United jobbar utifrån en väl utarbetad metod. Det är ett program med föreläsningar som bidrar till att mammorna får ökad tillit till viktiga samhällsfunktioner, mer kunskap om det svenska samhället och ett större socialt nätverk. Genom att stärka mammorna blir förutsättningarna också bättre för deras barn att växa upp till trygga individer.

Fartun Wahlkvist var deltagare i en av Mamma Uniteds grupper i Eskilstuna under hösten 2022. Nu är hon koordinator för vårens grupp i Eskilstuna-stadsdelen Brunnsbacken.

Fartun Wahlkvist, koordinator för Mamma United i Brunnsbacken

– Det bästa med Mamma United är att man känner sig som en del av samhället och i det område där man bor, säger Fartun Wahlkvist, koordinator för Mamma United i Brunnsbacken. Att träffa alla mammor som försöker göra skillnad i sina egna liv och lära sig nya saker var inspirerande och en drivkraft att vara en del av Mamma United. Jag fick möjligheten att fortsätta engagera mig i Mamma United och vill dela med mig av det som jag lärde mig som deltagare och ge tillbaka. Jag vill fortsätta vara en del av Mamma United och gemenskapen i att vara en utrikesfödd mamma. Vi förstår varandra och vilket stöd man kan behöva. Mamma United är här som en trygg hand och ger oss också ett forum att stötta och peppa varandra.

Vill du läsa mer om Mamma United eller tipsa en mamma att delta, läs mer här.

Detta är en fristående text. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Förorten.nu

Dela artikeln:

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *